Algemene functies

Een aantal ingebouwde functies in DesignPH software zorgt ervoor dat je snel modellen kunt bewerken en thermische analyses kunt uitvoeren op een gebouw. ontwerpen-met-designph-300x154gebouw-situeren-300x154gebouw-presenteren-designph-300x154resultaten-bewijzen-designph-300x154

Voor het bewerken van een gemodelleerd gebouw heeft DesignPH de volgende functies:

  • Maak en bewerk de geometrie van het model; met behulp van de standaard SketchUp tekentools.
  • Voeg U-waarden aan oppervlaktes toe; thermische- en materiaal eigenschappen kan men toevoegen wanneer er een geometrisch model gemaakt is. Dit is handmatig te doen of door middel van een innovatieve en automatische functie welke ingebouwd is in DesignPH. Dit betekend dat je een simpel model kunt maken en een ruwe energiebalans berekening kan krijgen zonder handmatig eigenschappen aan het model toe te moeten voegen.
  • Voeg eigenschappen toe aan kozijnen; met de kozijnen taakbalk is het mogelijk snel kozijnen toe te voegen in het gebouwmodel. Het toekennen van kozijneigenschappen, zoals kozijndikte en isolatie van het glas of hout zijn makkelijk in te voeren en te wijzigen.
  • Het herkennen van schaduwobjecten; altijd lastig wat het toekennen van schaduw in de PHPP software. Met DesignPH kan men oppervlaktes creëren, welke van invloed kunnen zijn, in een bepaalde situatie (winter/zomer). DesignPH herkend horizontale en verticale schaduw oppervlaktes en exporteert deze in de PHPP software.
  • Voeg thermische bruggen toe; in het gecreëerde model zijn lijnen toe te voegen en deze te definiëren als thermische bruggen. DesignPH verdeelt automatisch thermische bruggen bij aangrenzende vlakken van bijvoorbeeld de fundering en gevels en exporteert deze in de PHPP software.
  • Voeg klimaatregio’s toe; om energiebalans berekeningen te kunnen uitvoeren kan een geschikt klimaat worden uitgekozen (in de klimaat tab van het dialoog venster).
  • Exporteer naar de passiefhuisberekening (PHPP); wanneer het eerste (schets)ontwerp is getekend en met behulp van DesignPH is berekend kan men ervoor kiezen, indien het resultaat, dichtbij het gewenste resultaat ligt, de model gegevens exporteren naar de passiefhuisberekening om verdere details toe te voegen en eventueel te wijzigen.  Het .PPP bestandsformaat, wat wordt gemaakt door DesignPH, kan worden geïmporteerd in PHPP. Zie de PHPP versie 8 documentatie voor meer details en informatie hierover.

LET OP: DesignPH is een ontwerptool en geen certificeringstool!

DesignPH kan namelijk niet bevestigen of je de internationale passiefhuis standaard heb gehaald. DesignPH is een ontwerptool welke helpt om bij het maken van een ontwerp, bepaalde keuzes te maken en een indicatie aangeeft of dit ontwerp in staat is om deze passiefhuis standaard te halen. Tevens geeft DesignPH een zeer goed zicht, welke aanpassingen aan gebouwontwerp leiden tot een verbetering of verslechtering van de berekende specifieke warmtevraag.