Introductie en werkstroom

DesignPH is ontworpen door het PassivHaus Institut (PHI) om een koppeling te maken met de passiefhuisberekening (PHPP).

DesignPH is een perfecte aanvulling voor de passiefhuisberekening om zeer energie efficiënte gebouwen te ontwerpen, maar kan tevens toegepast worden op minder efficiënte gebouwen, zelfs om uitgangspunten te formuleren voor renovatie van oude (historische) gebouwen.

DesignPH is een nieuwe intuïtieve grafische interface voor PHPP.

DesignPH is een plug-in voor de gratis 3D Software SketchUp voor consumenten en de betaalde SketchUp pro voor de professionals.

DesignPH faciliteert de voorstudies en energiebalans optimalisatie van gebouwen in 4 stappen:

 1. Teken het project in de 3D SketchUp interface of start met een opgeslagen model.
 2. Kies de juiste oriëntatie.
 3. Select de klimaatregio met DesignPH.
 4. Controleer of het project is aangepast aan de Passiefhuis standaard door middel van het exporteren in de PHPP software in 3 muisklikken.
Passivhaus Institut

Gebruikersinterface

DesignPH SketchUp plugin

De DesignPH plug-in voegt een aantal elementen toe aan de standaard SketchUp interface zoals: functies op de applicatie werkbalk, voorwerpen op context menu’s of zwevende werkbalken.

Zowel de standaard SketchUp menu’s als de menu’s die meekomen met andere plug-ins zijn beschikbaar.

De primaire DesignPH interface wordt getoond via een interactief dialoog scherm ‘DesignPH main’ welke een lijst van elementen in het model laat zien. Ook worden hier de eigenschappen van de elementen en de bibliotheken getoond

Het SketchUp/DesignPH context menu

Het contextmenu verschijnt wanneer je rechts op een gezicht of scherm van het model klikt. Buiten de lijst van gebruikelijke SketchUp functionaliteiten kun je kiezen uit één van de getoonde DesignPH functionaliteiten. Het contextmenu is een snelle manier om eigenschappen, oppervlaktes en schermen te bewerken.

De officiële website en het rapporteren van bugs

Op de officiële website van DesignPH, kan men meer informatie vinden over DesignPH, waaronder het laatste nieuws en updates . Tevens kan men hier inloggen om de handleiding te downloaden en is er een forum. Ook is er in het inloggedeelte informatie te vinden en (indien nodig) support.

Als de DesignPH aangekocht is, dan krijg de gebruiker toegang tot het gebruikersforum welke je de mogelijkheid geeft om problemen of bugs die je bent tegengekomen te rapporteren. Om een bug of een probleem wat je  bent tegengekomen te rapporteren moet je geregistreerd zijn op de website met je e-mail en je registratiecode als wachtwoord.

Om een bug te rapporteren, dient de volgende procedure te worden gevolgd:

 • Controleer of je de laatste versie van DesignPH hebt en maak een notitie van het versie nummer ( deze is te vinden bovenaan het
  hoofdvenster).
 • Controleer op de website of het probleem wat je bent tegengekomen al bij de veelgestelde vragen (FAQ)s taat of misschien op het
  gebruikersforum is geplaatst.
 • Controleer het bug reports forum om te kijken of iemand anders mogelijk al hetzelfde probleem gerapporteerd heeft.
 • Kies het hoofdonderwerp in de lijst en klik erop.
 • Voeg een nieuw onderwerp toe.
 • Probeer uit te zoeken wat je precies deed op het moment dat het
  probleem zich voordeed en kijk of het lukt om het probleem te
  herproduceren.
 • Maak een duidelijke omschrijving van het probleem en van wat je aan
  het doen was toen het gebeurde, zodat er geprobeerd kan worden het
  probleem te herproduceren.
 • Maak één of meerdere schermafbeeldingen die het probleem laten zien. Deze kun je op het forum bijvoegen als bijlage.
 • Maak een copy van het SketchUp model waarmee je aan het werk was
  toen je het probleem tegenkwam, bewaar ook het PPP export bestand als je
  er een ge

Algemene functies

Een aantal ingebouwde functies in DesignPH software zorgt ervoor dat je snel modellen kunt bewerken en thermische analyses kunt uitvoeren op een gebouw.

Voor het bewerken van een gemodelleerd gebouw heeft DesignPH de volgende functies:

 • Maak en bewerk de geometrie van het model; met behulp van de standaard SketchUp tekentools.
 • Voeg U-waarden aan oppervlaktes toe; thermische- en materiaal eigenschappen kan men toevoegen wanneer er een geometrisch model gemaakt is. Dit is handmatig te doen of door middel van een innovatieve en automatische functie welke ingebouwd is in DesignPH. Dit betekend dat je een simpel model kunt maken en een ruwe energiebalans berekening kan krijgen zonder handmatig eigenschappen aan het model toe te moeten voegen.
 • Voeg eigenschappen toe aan kozijnen; met de kozijnen taakbalk is het mogelijk snel kozijnen toe te voegen in het gebouwmodel. Het toekennen van kozijneigenschappen, zoals kozijndikte en isolatie van het glas of hout zijn makkelijk in te voeren en te wijzigen.
 • Het herkennen van schaduwobjecten; altijd lastig wat het toekennen van schaduw in de PHPP software. Met DesignPH kan men oppervlaktes creëren, welke van invloed kunnen zijn, in een bepaalde situatie (winter/zomer). DesignPH herkend horizontale en verticale schaduw oppervlaktes en exporteert deze in de PHPP software.
 • Voeg thermische bruggen toe; in het gecreëerde model zijn lijnen toe te voegen en deze te definiëren als thermische bruggen. DesignPH verdeelt automatisch thermische bruggen bij aangrenzende vlakken van bijvoorbeeld de fundering en gevels en exporteert deze in de PHPP software.
 • Voeg klimaatregio’s toe; om energiebalans berekeningen te kunnen uitvoeren kan een geschikt klimaat worden uitgekozen (in de klimaat tab van het dialoog venster).
 • Exporteer naar de passiefhuisberekening (PHPP); wanneer het eerste (schets)ontwerp is getekend en met behulp van DesignPH is berekend kan men ervoor kiezen, indien het resultaat, dichtbij het gewenste resultaat ligt, de model gegevens exporteren naar de passiefhuisberekening om verdere details toe te voegen en eventueel te wijzigen.  Het .PPP bestandsformaat, wat wordt gemaakt door DesignPH, kan worden geïmporteerd in PHPP. Zie de PHPP versie 8 documentatie voor meer details en informatie hierover.

LET OP: DesignPH is een ontwerptool en geen certificeringstool!

DesignPH kan namelijk niet bevestigen of je de internationale passiefhuis standaard heb gehaald. DesignPH is een ontwerptool welke helpt om bij het maken van een ontwerp, bepaalde keuzes te maken en een indicatie aangeeft of dit ontwerp in staat is om deze passiefhuis standaard te halen. Tevens geeft DesignPH een zeer goed zicht, welke aanpassingen aan gebouwontwerp leiden tot een verbetering of verslechtering van de berekende specifieke warmtevraag.